Bekijk foto's
''Alles is te monitoren; het aantal branduren, het verbruik per week of per dag''

ADCO Warehousing Middelharnis

ADCO Warehousing is een bedrijf dat gespecialiseerd is in op- en overslag. Het bedrijf heeft veel opslagloodsen in Middelharnis. De oude verlichting, hoge druk natriumlampen van 400 watt, moest nodig vervangen worden. Het was bijvoorbeeld niet mogelijk om de lampen tussen de middag uit te zetten, omdat de lampen daarna weer tien minuten nodig hadden om op te warmen.

Daarnaast knapte er regelmatig een lamp als deze te vaak aan en uit werd gezet. De lampen brandden zo’n 12 uur per dag, waardoor het energieverbruik hoger lag dan eigenlijk nodig was.

In de grootste loods van 5000m2 had ADCO Warehousing links achterin de hoek een container staan die af en toe werd gelost. Het lossen was ongeveer een half uur werk. Voor de rest van de dag was er niemand, maar alle lampen stonden wel heel de dag aan.

De hoge druk natrium (HPSE) lampen zijn vervangen door 150 watt ledverlichting. Daarna heeft ADCO Warehousing op advies van LEDONLY geïnvesteerd in dynamische aansturing. Dit houdt in dat er sensoren zijn geplaatst in de loods die de verlichting aansturen. Elke lamp heeft zijn eigen ontvanger. Deze communiceren met elkaar, wat het mooie resultaat geeft dat als een lamp aanschiet, de volgende lamp vlak daarna ook aanschiet. Als iemand dus in de loods staat, wordt diegene niet meteen verblind, maar staat hij ook nooit volledig in het donker. Alles is te monitoren; de leeftijd van de lampen, het aantal branduren, het verbruik per week of per dag. Er komt ook automatisch een melding als er een lamp uitvalt. Zo kan er comfortabel gewerkt worden zonder zorgen.

De ledverlichting staat alleen aan als het ook daadwerkelijk nuttig is en staat uit als er niemand is. Doordat het aantal watt van 400 naar 150 is gegaan, scheelt dat erg in het energieverbruik. Daarnaast zorgen de lichtsensors ook nog eens voor een besparing van 60% in verbruik.